Tortové nehody sa stávajú častejšie, ako by ste si mysleli. Jednoducho, niekedy sa aj profesionál sekne, niekedy kladieme dôraz na iné veci, niekedy nevieme, na čo upozorniť a na čo sa pýtať. Dokonalá svadobná torta je ale dôležitou súčasťou svadobného dňa. Ak chcete, aby vám ostala v jednom kuse, je dôležité dodržať niekoľko zásad. Tu je zopár z nich.
Zaujme ťa: Svadobné katastrofy, ktoré ľahko zaženieš: Na toto sa priprav!
Vyberte si dobrú cukrárku
Dobrá cukrárka je široký pojem, my vieme. Veľké cukrárenské výroby sú neosobné a drobné cukrárky zase nemajú toľko materiálu, aby splnili všetky vaše predstavy. V prvom rade si pozrite fotografie, ktorými sa chvália a rozhodnite sa, či level ich skúseností je postačujúci, aby naplnili vašu predstavu. Menšie cukrárky vám môžu ponúknuť ochutnávku len vtedy, keď robia objednávku. Pri väčších cukrárňach by ste mali mať možnosť ochutnať tortu kedykoľvek. Je to aj znak kvalitnej cukrárky, ak ochutnávku považuje za samozrejmosť. Potom viete, že pred vami nič neskrýva.
Cena
Samozrejme, je dôležitá. V princípe neexistuje kompromis medzi tortou z kvalitných materiálov a lacnou tortou. Klasická dvojposchodová torta z lacnejších materiálov môže pokojne stáť „len“ 80€. Ak ale chcete pravý marcipán, belgickú čokoládu a poctivé maslo, budete si musieť priplatiť – nielen za materiál, ale tiež za prácu. Pracovať s marcipánom je veru poriadna „zábava“, a preto sú takéto torty aj o poznanie drahšie.
Výška torty
Čím vyššia torta, tým viac rizika. Ak budete mať tortu vyššiu ako tri poschodia, cukrárka by ju mala „skladať“ na mieste. To znamená menšie riziko, že sa vyvráti alebo poškodí. Na druhej strane je manipulácia s vyššou tortou nebezpečnejšia. Ak sa poskladá, väčšinou sa s ňou už nehýbe.
Krájanie torty
Aby sa vám torta dobre krájala a zachovala si svoju kvalitu, vzhľad a chuť, nechajte ju chladiť čo najdlhšie. Svadobná torta má mať svoje miesto v programe a príchod v plnej paráde. Nechajte ju teda v chladiacom boxe.
Čo robiť, ak...
Ak sa torta nebezpečne nakláňa, požiadajte personál hotela, čašníka alebo svoju družičku, aby do nej rovno zapichla veľké špajdle. To tortu na chvíľku podrží. Ak je torta už ako šikmá veža, jednoducho to vzdajte a krájajte ju tak rýchlo, ako sa bude dať.
Ak sa vám torta pri prevoze „oprela“ o stenu alebo vám nedajbože spadla, zamaskovať to môžete pomocou kvetinovej dekorácie. Obráťte sa na svoju floristku a požiadajte ju, aby vám dala pár kvietkov. Prípadne, ak máte okolo seba šikovných ľudí, na zamaskovanie takejto katastrofy budú stačiť aj kvety z gratulačných kytíc.
Odporúčame: Nočné svadobné fotografie so svetlami: Romantika, ktorá ti vyrazí dych!