5 tipov na svadobné zákusky bez múky

Čaká vás váš veľký deň a vy rozmýšľate, akými zákuskami ponúknuť hostí? Čo takto vyskúšať svadobné zákusky bez použitia múky?

Pečenie bez múky je nielen moderné, ale navyše predstavuje aj zdravší variant klasických zákuskov. A v neposlednom rade poteší všetkých bezlepkáčov, ktorých je medzi nami čoraz viac. Kým prv bolo pečenie bez múky vášňou najmä fitness športovcov a milovníkov zdravého životného štýlu, dnes sa čoraz viac stáva populárnym aj medzi bežnými ľuďmi. 

Nie je preto žiadnym prekvapením, že koláče bez múky sa stali trendom aj v svadobnom pečení. Že koláče bez múky sa nikdy nemôžu vyrovnať tradičným svadobným zákuskom? Omyl. Inšpirujte sa receptami, ktoré sme pre vás vybrali, a uvidíte, že rozdiel ani nespoznáte.

Pozri aj: Ako zvládnuť svadobný deň: Tipy, ktoré nenájdeš vo svadobných magazínoch!

čokoládový zákusok

Zdroj: Shutterstock®

Čokoládová bomba

Vo vodnom kúpeli rozpustíme 60 g 85 % čokolády. Z 5 vajíčok oddelíme žĺtka a bielka. Žĺtka spolu s 2 polievkovými lyžicami medu vyšľaháme do peny a z bielkov pripravíme tuhý sneh. Sneh zľahka vmiešame do žĺtkovej hmoty a postupne pridáme 2 polievkové lyžice kakaa a roztopenú čokoládu. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť na 10 minút pri 220 stupňoch.

Kým sa cesto pečie, pripravíme si krém. Vo väčšej miske dobre vymiešame 500 g jemného tvarohu, 1 biely jogurt, 1 polievkovú lyžicu vanilkovej esencie. Do hmoty nakoniec pridáme želatínovú zmes pripravenú z 1 polievkovej lyžice želatíny a 2 polievkových lyžíc teplej vody.

Vychladnutý plát rozrežeme napoly, prvú polovicu potrieme pripraveným krémom a prikryjeme druhou polovicou. Koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme dobre stuhnúť.

Odporúčame: Chryzantémy na svadbu: Neboj sa ich, sú nádherné!

svadobné zákusky

Zdroj: Shutterstock®

Parížske rožky bez múky

4 bielka a 280 g práškového cukru vymiešame nad parou do hustého snehu. Sneh má ideálnu konzistenciu po približne 10 minútach šľahania. Hmotu odstavíme z ohňa a jemne do nej pridáme 180 g mletých orechov. Rožteky striekame pomocou cukrárenského vrecka na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru na pečenie vyhrejeme na 220 stupňov a hneď, ako do nej vložíme rožteky, znížime teplotu na 180 stupňov. Sušíme približne 25 až 30 minút.

Kým sú rožteky v rúre, pripravíme si krém. 4 žĺtka, jedno celé vajíčko a 200 g práškového cukru šľaháme nad parou, kým hmota nie je horúca. Do horúcej hmoty primiešame 4 polievkové lyžice kakaa, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Po vychladnutí mixérom zmiešame s 250 g masla a šľaháme, kým nám nevznikne jemný krém.

Hotový krém pomocou cukrárenského vrecka nanesieme na vychladnuté rožteky a necháme trochu stuhnúť. Stuhnuté rožteky polejeme čokoládovou polevou a hotovo.

Pozri aj: Gladioly: Babičkine kvety, ktoré sú konečne IN!

brownies

Zdroj: Shutterstock®

Brownies z nutely

Jednoduchý koláčik, na ktorý stačia len 2 ingrediencie – zdravá nutela a 4 vajíčka.

Vajíčka vymiešame vo väčšej miske do peny. Celú nutelu rozpustíme vo vodnom kúpeli a za stáleho miešania mixérom ju pomaly pridáme do žĺtkovej hmoty. Hotovú zmes ešte niekoľkokrát zľahka premiešame vareškou a vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 25 až 30 minút.

Nepečené kokosové rezy

V miske zmiešame 250 g kokosu, 1 kondenzované mlieko, 100 g kokosu a lyžicu umu. Hotovú hmotu preložíme na podložku a podsypeme práškovým cukrom. Rozdelíme ju na 3 časti a jednu zafarbíme lyžičkou kakaa. Každú časť cesta vyvaľkáme. Jednotlivé časti uložíme na seba tak, aby kakaová časť bola v strede a spojíme ich salkom. Dáme stuhnúť do chladničky. Vychladený koláčik polejeme čokoládovou polevou, dáme ešte stuhnúť a následne nakrájame na rezy.

 

zákusky na svadbu

Zdroj: Shutterstock®

Špeciálny tip na záver

Pokiaľ si neviete predstaviť vzdať sa múky úplne, môžete vyskúšať klasickú múku nahradiť ju inými alternatívami – špaldovou, mandľovou alebo kokosovou, ako je to v nasledujúcom recepte:

 

Makový koláčik z kokosovej múky

Z dvoch vajíčok oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka vyšľaháme s 1 polievkovou lyžicou medu do peny, pridáme pol pohára roztopeného kokosového oleja a 1 pohár bieleho jogurtu. Premiešame už len vareškou a postupne pridáme 1 pohár celého maku, 1 pohár kokosovej múky a kávovú lyžičku sódy bikarbóny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta. Pripravenú zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch približne 30 minút.

Upečené cesto necháme vychladnúť. 250 g tvarohu rozmixujeme s 2 lyžicami medu, citrónovou kôrou a natrieme na vychladené cesto. Hotový koláč posypeme hoblinami horkej čokolády a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.

Či už sa rozhodnete pre zdravšie alternatívy svadobných koláčov bez múky a cukru, alebo len siahnete po receptoch, v ktorých sa nenachádza múka, ale cukor ostáva, ani v jednom prípade to nebude krok vedľa. Svadobné koláče možno upiecť hravo aj bez múky tak, že si to svadobčania ani neuvedomia.

Dôležitým kritériom pri výbere správnych receptov je vaša motivácia k takýmto svadobným zákuskom. Ak vám ide o zdravý životný štýl a zdravšie pečenie, poobzerajte sa po receptoch, kde je zároveň aj nahradený cukor. Pri príprave koláčikov pre svadobčanov s bezlepkovou diétou nezabúdajte, že problémom môžu byť aj orechy či mandle. V prípade, že sa múky nechcete vzdať úplne, vyskúšať môžete koláčiky, v ktorých je biela múka nahradená rôznymi alternatívami. 

 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE