Svadobná galaxy torta: Inšpiruj sa a skús si ju pripraviť aj sama!

Trend zrkadlových tort s galaxy motívmi nám tu vznikol minulú sezónu, no darí sa mu na trhu udržať naďalej. Po takejto dobe si myslíme, že si galaxy torta zaslúži svoje miesto aj na svadbách, preto vám ponúkame inšpiráciu priamo od samotnej Olgy Noskovej, ktorá ich vynašla. Ak ste dostatočne odvážne a nebojíte sa extravagantnosti, skúste si takúto tortu dopriať aj na svojej svadbe, podľa priloženého receptu, ktorý nájdete na konci článku!

Ako tieto torty vznikli?

Tieto skvostné výtvory patria ruskej cukrárke Olge Noskovej, ktorá sa najskôr venovala úplne inému druhu pečenia. Medzi jej obľúbené cukrovinky patrili makrónky či sladké peny, ktoré neskôr vymenila za tieto „mirror glazed“ torty, ktoré jej vyslúžili aj nomináciu na Shorty Award v oblasti gastronómie. Aj keď tieto torty na prvý pohľad pôsobia ako z iného sveta, neobsahujú nič nadpozemské. Ide len o správny pomer surovín, ktoré spolu vytvoria pri správnej teplote niečo nádherné. Sama Olga tvrdí, že sa k nim dostala len náhodou. Jej zámerom totiž bolo naučiť sa vytvoriť európsky mousse.

Pozri aj: Candy bar na svadbe: Sladké potešenie pre svadobných hostí

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@olganoskovaa

Príspevok, ktorý zdieľa Olga Noskova (@olganoskovaa),

Tieto torty upútali ľudí po celom svete a stali sa hotovou senzáciou. O tomto svedčí aj Instagram tejto cukrárky, ktorý sa od vynálezu týchto tort zniekoľkonásobil. Jej počiatočný počet 15 000 fanúšikov sa k dnešnému dňu vyšplhal až na počet 544 000. V prípade Olgy však netreba byť povrchný, ale treba upozorniť aj na vnútro torty. Torty sú aj po rozkrojení vo vnútri nádherné a sú rajom pre perfekcionistov. Ostáva nám už len vytušiť, že ani ich chuť nebude na zahodenie.

Odporúčame: Svadobná hostina: Ako nájsť dokonalé priestory na svadbu?

Nádherná rozmanitosť

Aj keď Olga začínala s jednoduchými tvarmi tort, neskôr začala svoje objekty tvarovať do mierne futuristických tvarov, ktoré sme tu zatiaľ nemali možnosť vidieť. Nie je problém nájsť, okrem viacposchodových tort, aj tie prstencové, podlhovasté alebo v tvare vajíčka. Pre niekoho môžu tieto torty pôsobiť až príliš dokonalo. Veď uznajte, nie je bežné vidieť sa v odraze zrkadlového povrchu torty.

Glazúry, hladké ako sklo

Tieto špeciálne farby sú získavané potravinárskym farbivom, pričom rôzne efekty, najmä ten mramorový, získava zapúšťaním a prelínaním rôznych farebných glazúr. Špeciálnu pozornosť si však zaslúžia aj vesmírne torty, takzvané „galaxy cakes“. Ich príprava je o niečo náročnejšia, no ten výsledok stojí za to - veď posúďte sami! Dali by ste si niektorú z týchto?

Bude sa ti páčiť: Svadobná torta ako sladké umenie: Jedinečnosť s dôrazom na detail

Recept

A teraz už sľúbený recept. Aj keď je presný recept kuchárskym tajomstvom šikovnej cukrárky Olgy, prinášame vám postup, vďaka ktorému sa môžete jej výtvorom priblížiť. Zrkadlovú polevu vytvoríte s nasledujúcimi ingredienciami podľa tohto postupu:

Ingrediencie:

  • 20 g želatíny v prášku,
  • 270 ml vody,
  • 300 g glukózy,
  • 300 g cukru,
  • 200 g kondenzovaného mlieka,
  • 300 g čokolády (ľubovoľná, podľa chuti - biela, mliečna, horká),
  • potravinárske farbivo na prifarbenie.

Želatínu rozpustite v 120 ml vody, pričom zvyšných 150 ml vody, cukor a glukózu priveďte do varu. Túto cukrovú zmes odstavte z ohňa a pridajte želatínu. Po vymiešaní pridajte aj kondenzované mlieko a farbivo. Takto pripravenou zmesou polejte čokoládu, ktorá sa roztopí. Vymiešajte ju dohladka a odstráňte vzduchové bubliny. Pripravenú tortu polievajte, keď bude mať poleva teplotu 35 °C.

4 komentárov

Daniela Šurláková

Daniela Šurláková

18.11.2018 16:28

Wau,tie torty sú úžasné,sliny mi tečú,hneď by som si dala.

Vaše meno:

Daniela Balakova

Daniela Balakova

18.11.2018 17:04

Tak toto je už umenie,ja by som to nedala

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

24.11.2018 09:59

nádhera...niečo úžasné

Vaše meno:

Katarína Hrtúsová

Katarína Hrtúsová

26.11.2018 14:36

Torty sa mi veľmi páčia.Sú úžasné.Pokusim sa tiež upiecť.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE