Pred niekoľkými rokmi bolo ešte ovocie a jeho prítomnosť na svadbe skôr výnimkou. Obmedzovalo sa na zopár misiek s ovocným šalátom a na ich dne sa nepekne tvorila mláčka šťavy. Prípadne to boli naaranžované banány, jablká, hrozno a v ich strede veselo trčal ananás, ktorý sa bez pokrájania zjesť jednoducho nedal. Ovocný stôl na modernej svadbe však môže vyzerať nádherne, vytvoriť si ho viete aj sami alebo o to požiadajte reštauráciu, svadobnú agentúru či svoju cukrárku.
Pozri tiež: Svadobná kytica z tulipánov: Tajomstvo jarnej svadby
Vykrajované ovocie
Skutoční majstri dokážu z ovocia vytvoriť hotové umelecké diela. Vykrajované melóny, tvarované ananásy, mištičky z kokosových orechov a mnoho ďalších zaujímavých kombinácií. Prácu „vykrajovačov“ si vopred overte, aby ste neskončili s niečím, čo si v konečnom dôsledku viete vyrobiť sami.
Pokiaľ vaša cateringová spoločnosť vykrajované ovocie nedodáva, poobzerajte sa po takejto službe vo svojom okolí. Väčšina svadobných agentúr má prehľad o rôznych párty dodávateľoch a určite vám kontakt radi sprostredkujú.
Ovocie a čokoládová fontána
Čokoládová fontána je už trošku retro a väčšina hotelov ju kvôli neporiadku, ktorý spôsobuje, neponúka. Pravdou je, že tekutá čokoláda vie narobiť kopec neporiadku. Najmä ak máte na svadbe detičky, môže sa ľahko stať, že čokoládové odtlačky rúk budú na tých najneočakávanejších miestach.
Ak sa pre čokoládovú fontánu predsa len rozhodnete, hotel vám ju schváli a spustí, odporúčame vyrobiť pre hostí rôzne ovocné „ražniči“ (ovocie napichované na špajdli) a ovocné dezerty, na ktoré si tekutú čokoládu nalejú na vrch.
Namiesto čokoládovej fontány si môžete na ovocný stôl vložiť napríklad čokoládové kornútiky alebo rôzne polevy, posýpky a podobne. Hostia si ich môžu naplniť ovocím podľa chuti a vyrobiť si vlastné ovocné menu.
Aranžované ovocie
Ovocné poháriky, ovocie aranžované podľa farieb či druhu, všetko krásne pripravené na etažéroch, malých mištičkách, v pohároch alebo ovocných miskách. Aranžované ovocie na ovocnom stole je dnes najobľúbenejšie.
Nevesty si ho vyberajú pre jednoduchý, no zároveň elegantný vzhľad. A ak je ovocie aj nadávkované na pekne vyzerajúce porcie, jednoducho sa servíruje a hostia s ním nemajú žiadne starosti. Stačí si len vybrať, ktorý košíček, mištička alebo pohár sa im páči najviac.
Sezónnosť
Myslite na to, že tak ako kvietky, aj ovocie má svoju sezónnosť, kedy je najchutnejšie a najkvalitnejšie. Samozrejme, Maruška vám jahody „vybaví“ aj v decembri, ale bude im chýbať ta pravá slnečná chuť.
Neprehliadni: Orchidea vo svadobnej výzdobe: Symbol lásky a ozdoba pre náročné
Ovocný stôl môžete mať aj na zimnej svadbe, no výber ovocia podriaďte aktuálnej sezóne a ako náhradu za letné pochúťky siahnite po orieškoch, prípadne sušenom ovocí.