14 najväčších mýtov o zásnubných prsteňoch, ktoré vás prekvapia

mýty o zásnubných prsteňoch

Zásnubné prstene sú jedným z najdôležitejších symbolov lásky a záväzku, no okolo nich sa v priebehu rokov vytvorilo mnoho mýtov a nesprávnych predstáv. Tieto mýty často vytvárajú tlak a očakávania, ktoré nemusia odrážať realitu alebo potreby moderných párov. 

V tomto článku sa pozrieme na 14 najväčších mýtov o zásnubných prsteňoch a rozoberieme, čo skutočne znamenajú.

Neprehliadni: Svadobné šaty 2025: Objavte najnovšie módne trendy

Tradícia zásnubných prsteňov

Tradícia zásnubných prsteňov siaha do starovekého Ríma, kde muži darovali ženám prstene ako symbol záväzku. Moderná tradícia darovania diamantového prsteňa vznikla v 15. storočí, keď rakúsky arcivojvoda Maximilián dal svojej neveste Márii Burgundskej diamantový prsteň. 

Popularita diamantov prudko vzrástla v 20. storočí po úspešnej marketingovej kampani „Diamant je navždy“. Dnes sú zásnubné prstene považované za symbol lásky, oddanosti a sľubu doživotného partnerstva.

Symbolika zásnubných prsteňov

Symbolika zásnubných prsteňov spočíva v ich vyjadrení lásky, vernosti a záväzku na celý život. Kruhový tvar prsteňa, bez začiatku a konca, symbolizuje nekonečnosť a trvalosť vzťahu. 

Diamant, často používaný v zásnubných prsteňoch, symbolizuje pevnosť, čistotu a večnosť, čo zosobňuje odolnosť a trvácnosť lásky. Prsteň ako taký je darom, ktorý vyjadruje sľub a oddanosť medzi dvoma ľuďmi, ktorí sa rozhodli spojiť svoje životy.

1. Zásnubný prsteň musí byť diamantový

Jedným z najrozšírenejších mýtov je, že zásnubný prsteň musí byť ozdobený diamantom. Hoci diamanty sú tradične najpopulárnejšou voľbou, dnes si páry často vyberajú iné drahokamy, ako sú zafíry, smaragdy alebo rubíny, ktoré majú pre nich osobný význam.

2. Zásnubný prsteň by mal stáť trojnásobok mesačného platu

Tento mýtus vznikol ako marketingová stratégia v 20. storočí. V skutočnosti by mal byť výber prsteňa založený na finančnej situácii a preferenciách páru, nie na stanovenom pravidle.

3. Veľkosť zásnubného prsteňa - diamantu je najdôležitejšia

Mnoho ľudí si myslí, že väčší diamant znamená lepší prsteň, no dôležitejší je celkový dizajn, kvalita brusu a osobný vkus. Pre niekoho môžu byť dôležitejšie detaily alebo jedinečné prevedenie, než samotná veľkosť kameňa.

Zaujme ťa: Povinnosti a zodpovednosti účastníkov svadby – čo musíte vedieť o svojej úlohe?

zásnubné prstene fakty
Depositphotos

4. Len muž by mal vybrať zásnubný prsteň

Tradične sa očakávalo, že muž vyberie prsteň sám, ale v súčasnosti si mnoho párov vyberá zásnubný prsteň spoločne, aby si zaistili, že vyberú niečo, čo sa obom páči.

5. Prsteň musí byť drahý, aby vyjadroval lásku

Hodnota prsteňa nemá nič spoločné s úprimnosťou a silou lásky. Drahé prstene môžu byť krásne, ale skutočný význam prsteňa je v symbolike a citoch, ktoré za ním stoja, nie v jeho cene.

6. Len zlato alebo platina sú vhodné na zásnubný prsteň

Hoci zlato a platina sú populárnymi voľbami, zásnubný prsteň môže byť z akéhokoľvek materiálu, ktorý vyhovuje vkusu a životnému štýlu páru, vrátane alternatívnych kovov, ako je titan, volfrám či ružové zlato.

7. Len kruhový (briliantový) brus je ten pravý

Kruhový brus je najpopulárnejší, no existuje mnoho iných tvarov, ako sú princeznovský, oválny, smaragdový či hruškový, ktoré môžu byť rovnako krásne a viac prispôsobené osobnému vkusu.

8. Jediná správna farba prsteňa je biela

Zásnubné prstene bývajú často v bielej farbe (biele zlato alebo platina), ale dnes si mnohé páry vyberajú aj žlté zlato, ružové zlato alebo kombinácie rôznych kovov. Voľba farby prsteňa závisí od vkusu a osobných preferencií.

9. Prsteň musí mať symetrický a dokonalý tvar

Dokonalosť nie je vždy to najdôležitejšie. Niekedy asymetrické alebo netradičné dizajny môžu mať pre pár hlboký význam a môžu lepšie vyjadrovať ich osobnosť a štýl.

10. Drahší prsteň znamená lepší vzťah

Zásnubný prsteň s troma kameňmi, zásnubný prsteň s trojitým diamantom, drahé zlaté zásnubné prstene, zásnubný prsteň s postrannými kamienkami, zásnubný prsteň s drahokamami, zásnubný prsteň so smaragdom, zásnubný prsteň so zafírom, zásnubný prsteň s topásom, zásnubný prsteň s tanzanitom, zásnubný prsteň s 19-karátovým diamantom, zásnubný prsteň s perlovým kameňom, zásnubný prsteň s rubínom, luxusný zásnubný prsteň, netradičné zásnubné prstene - cena zásnubného prsteňa vôbec neurčuje kvalitu vzťahu. Tento mýtus vytvára tlak na páry, aby utrácali veľa peňazí, ale skutočný význam zásnubného prsteňa je v jeho symbolike, nie v cenovke.

11. Zásnubný prsteň nemôže mať viac ako jeden kameň

Niektorí ľudia veria, že zásnubný prsteň by mal mať len jeden hlavný kameň (solitér), ale prstene s viacerými kameňmi, ako napríklad trojkamenné, sú rovnako krásne a symbolické. Trojkamenné prstene môžu napríklad symbolizovať minulosť, prítomnosť a budúcnosť páru.

Pozri aj: Trendy pre ženíchov, ktoré ovládnu rok 2025

zásnubný prsteň diamant
Depositphotos

12. Prsteň sa musí nosiť na prstenníku ľavej ruky

V mnohých kultúrach sa zásnubný prsteň nosí na prstenníku ľavej ruky, ale v niektorých krajinách, ako napríklad v Nemecku alebo Rusku, sa nosí na pravej ruke. Každý si môže vybrať, kde chce prsteň nosiť, a kultúrne normy nie sú neprekonateľné.

13. Diamanty sú večné, a preto by mal byť každý zásnubný prsteň s diamantom

Hoci diamanty symbolizujú večnosť a trvácnosť, existujú aj iné drahokamy, ktoré majú rovnako silnú symboliku, napríklad smaragdy (láska a znovuzrodenie), rubíny (vášeň) alebo zafíry (múdrosť a vernosť). Každý pár si môže vybrať kameň, ktorý pre nich najviac znamená.

14. Zásnubný prsteň by mal byť prekvapením

Aj keď mnohí ľudia považujú zásnubné prstene za niečo, čo by malo byť prekvapením, dnes si veľa párov vyberá prsteň spoločne, aby sa uistili, že obaja sú spokojní s výberom. Niekedy je lepšie, keď si budúca nevesta sama vyberie štýl, ktorý sa jej páči.

Odporúčame: Svadobný tanec otca a dcéry: 9 najkrajších piesní, ktoré dojmú každého!

zásnubné prstene tradície
Depositphotos

Ako vybrať zásnubný prsteň?

Výber zásnubného prsteňa je jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré súvisí s vyjadrením lásky a záväzku. Tu je niekoľko krokov, ktoré vám pomôžu pri výbere dokonalého zásnubného prsteňa:

Stanovte si rozpočet

Zásnubné prstene sú k dispozícii v širokej cenovej škále. Stanovte si realistický rozpočet, ktorý zohľadňuje vaše finančné možnosti, a pamätajte, že kvalita a symbolika prsteňa sú dôležitejšie ako jeho cena. Neexistuje pravidlo, ktoré by určovalo, koľko musíte minúť.

Zistite vkus vašej partnerky

Ak chcete, aby bol prsteň pre vašu partnerku dokonalý, snažte sa zistiť jej preferencie v štýle šperkov. Pozrite sa, či nosí viac minimalistické alebo výrazné šperky, či preferuje moderný alebo klasický dizajn. Ak je to možné, môžete sa poradiť s jej priateľmi alebo rodinou.

Vyberte správny kov

Zásnubné prstene sú dostupné v rôznych kovoch. Vyberte kov, ktorý zodpovedá vkusu vašej partnerky a ladí s jej existujúcimi šperkami. Platina je známa svojou trvanlivosťou, zatiaľ čo biele zlato je elegantné a všestranné.

Výber drahokamu

Tradičným kameňom na zásnubnom prsteni je diamant, ale dnes sa čoraz viac párov rozhoduje pre farebné drahokamy, ako sú zafíry, smaragdy alebo rubíny. Ak sa rozhodnete pre diamant, zvážte jeho štyri dôležité vlastnosti: brus, karát, čistota a farba.

Zvoľte správny tvar kameňa

Diamanty a drahokamy majú rôzne tvary, z ktorých každý vytvára iný vzhľad. Najobľúbenejšie tvary sú okrúhly, princeznin (štvorcový), oválny, hruškovitý a smaragdový brus. Tvar by mal odrážať osobnosť a štýl vašej partnerky.

Dizajn a štýl prsteňa

Dizajn prsteňa môže byť jednoduchý solitér, kde je jeden kameň dominantný, alebo môže mať viacero kameňov či ozdobné detaily. Moderné prstene často kombinujú rôzne prvky, ako sú pavé diamanty alebo jedinečné dizajny s vintage nádychom.

Skúška veľkosti

Správna veľkosť prsteňa je kľúčová. Ak chcete prekvapenie udržať v tajnosti, skúste získať informácie od jej priateľov alebo zmerajte prsteň, ktorý už nosí na prstenníku. V prípade potreby sa dá veľkosť prsteňa po zásnubách upraviť.

Neprehliadni: Horúci svadobný trend – párty srdiečkové okuliare pre unikátnu spomienku zo svadby

zásnubný prsteň symbolizuje
Depositphotos

Zvážte certifikáciu a záruky

Ak kupujete prsteň s diamantom, uistite sa, že diamant je certifikovaný nezávislou gemologickou laboratóriou, napríklad GIA (Gemological Institute of America). Certifikát potvrdzuje kvalitu kameňa a zaručuje, že prsteň spĺňa všetky normy. Overte si aj záruky a možnosti servisu prsteňa.

Porovnávajte a skúmajte

Pred kúpou si porovnajte rôzne možnosti v obchodoch a na internete. Zvážte, či je lepšie kúpiť prsteň od renomovaného zlatníka alebo vytvoriť vlastný prsteň na mieru podľa vašich predstáv.

Uistite sa, že je to osobné

Zásnubný prsteň by mal mať osobný význam. Môžete pridať malé detaily, ktoré odrážajú vašu jedinečnú lásku, ako napríklad gravírovanie vnútorného nápisu alebo výber symbolických kameňov.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE